donderdag 16 juni 2011

Robert kranenborg.


Robert Kranenborg heeft als internationaal topchef zijn sporen verdiend in
La Cravache d’Or, Brussel (2 sterren), Hotel Restaurant Corona, Den Haag (1 ster), Amstel Hotel, restaurant La Rive (2 sterren) en restaurant Vossius Amsterdam (1 ster)

Kranenborg startte zijn carrière bij restaurant De witte (één Michelinster) in Amersfoort. Zijn volgende leerschool was L’Oustaù de Baumanière (drie sterren) in Frankrijk. Hierna volgden nog Île-de-France in Parijs (één ster) en Le Grand Vefour (drie sterren) ook in Parijs. In 1977 kwam Kranenborg terug naar Nederland waar hij eerst als chef werkte bij restaurant De Echoput in Hoog Soeen. Twee jaar ging hij weer weg. Dit keer naar Brussel waar hij chef werd van
La Cravache d'Or (twee sterren). Voor zijn gang naar het Amstel Hotel in 1992, werkte Robert Kranenborg vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona.
Na zijn vertrek bij het Amstel Hotel deed hij samen met Amstel-maître een poging een eigen restaurant op te zetten. Hun restaurant Vossius bleek te hoog gegrepen en was een kort leven beschoren.  Kranenborg werd vervolgens een contract aangeboden als executive chef-de-cuisine bij het toen in aanbouw zijnde restaurant Le Cirque (onderdeel van het Circustheater in Scheveningen). Daar kreeg Kranenborg eind 2006 een Michelinster. Kranenborg was aangesteld om dit restaurant op de culinaire kaart van Nederland te zetten en verliet Le Cirque op 1 november 2007. Ruben van dieten werd zijn opvolger. Na de chefswisseling verloor Le Cirque eind 2007 zijn ster. Kranenborg is tegenwoordig zelfstandig culinair adviseur. Verder is hij voorzitter van de vakjury van de Nederlandse bocuse d'or.
Sinds 2009 is hij te zien in het RTL-programma Over de kook, waar hij een week lang met amateurchefs kookt in zijn restaurant in Amsterdam. Tevens is hij sinds 2010 te zien in het RTL-programma Topchef, waarin hij samen met chef-kok Julius Jaspers de jury en presentatie voor zijn rekening neemt. In 2011 heeft hij steeds samen met een andere kok enige malen in DWDD een klassiek gerecht bereid.

Vanaf april 2011 is Kranenborg verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte van dinnershow Palazzo. Per 20 oktober 2011 zal hij vijf maanden lang de gerechten bereiden in bij Palazzo. Palazzo staat van 20 oktober 2011 t/m 28 februari 2012 in Amsterdam Zuidoost en is een avondvullende voorstelling waarbij komedie, illusie, zang, dans en acrobatiek, gecombineerd worden met Kranenborgs gerechten. Zijn voorgangers Den blijker (seizoen 2009-2010& 2010-2011) en Blaauw (seizoenen 2005-2006 t/m 2008-2010) hadden voor Kranenborg de leiding over de Palazzo-keuken.

Auteur: Mary Roemers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten